Hoe maakt u uw huis energie-efficiënter?

pir isolatieplaten

Van energieaudits tot energiezuinige lampen, een efficiënt huis betekent een lagere energierekening.

Energie besparen

De warmte van uw verwarmingssysteem – en de gebruikte energie – gaat snel verloren via niet-geïsoleerde ruimtes. Door deze eerst aan te pakken, wordt uw huis merkbaar warmer, gaan uw rekeningen omlaag en verbetert uw EPC-score. 

Het verbeteren van de structuur van uw huis – dat wil zeggen de muren, vloeren, het dak en de ramen – wordt algemeen erkend als de beste plaats om te beginnen als u uw energieverbruik wilt verminderen. 

Dit zijn de belangrijkste manieren waarop u verbeteringen kunt aanbrengen:

Voeg muurisolatie toe

Ongeïsoleerde huizen verliezen meer dan een derde van hun warmte via de muren. Een vrijstaand huis verliest warmte via de muren aan alle kanten, omdat ze allemaal zijn blootgesteld aan de buitenlucht, terwijl een tussenwoning of flat minder buitenmuren heeft en dus minder warmte verliest. 

Controleer welk type muren u heeft. U moet weten hoe uw muren zijn gebouwd, want de methoden om ze te isoleren verschillen per type. De leeftijd van uw huis kan u een idee geven van het type muurconstructie.

  • De meeste huizen van meer dan 100 jaar oud hebben massieve muren, meestal van baksteen of steen. Er zijn isolatiesystemen voor massieve binnen- en buitenmuren verkrijgbaar.
  • Huizen van na 1920 hebben waarschijnlijk spouwmuren, bestaande uit twee muren met een luchtspleet (de spouw) ertussen. Isolatie kan meestal worden aangebracht in spouwen van minimaal 50 mm breed.
  • Moderne woningen van na 1990 hebben normaal gesproken geïsoleerde spouwmuren en hoeven niet te worden aangepast.

Als uw huis een stalen of houten frame heeft, of een prefab betonnen constructie is, heeft u mogelijk advies nodig van een gespecialiseerde isolatie-installateur.

Voeg vloerisolatie toe

Tot 15% van de verloren warmte gaat via de begane grond van uw huis, dus die moet indien mogelijk worden geïsoleerd. Het is normaal gesproken niet nodig voor bovenverdiepingen, maar als u een kamer hebt boven een onverwarmde ruimte, zoals een garage, kan isolatie nuttig zijn.

Controleer welk type vloer u heeft. Net als bij muren moet u weten wat voor soort vloer u heeft om de juiste soort isolatie te kiezen.

  • Zwevende vloeren, meestal vloerdelen, rusten op balken boven een lege ruimte. Ze kunnen worden geïsoleerd met harde pir isolatieplaten, minerale wol, tempex platen of sproeischuim isolatie.
  • Massieve vloeren zijn meestal van steen of beton. Hierop kan een laag harde isolatie worden gelegd.
  • Veel huizen hebben beide soorten vloeren, zodat u misschien meer dan één aanpak nodig hebt.

Voeg dak- en zolderisolatie toe

Het isoleren van een dak of zolder is een van de meest kosteneffectieve manieren om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren. Grote vrijstaande huizen en bungalows verliezen een groot deel van hun warmte via het dak, maar de meeste huizen kunnen profiteren van minimaal 270 mm zolderisolatie. 

Welk type dak heeft u? De meeste daken kunnen worden geïsoleerd, maar er zijn verschillende methoden.

  • Schuine daken kunnen worden geïsoleerd op balk niveau als koud dak, vaak zolderisolatie genoemd, of op spantniveau als warm dak. Er zijn isolatierollen, harde platen en sproeischuim toepassingen verkrijgbaar.
  • Platte daken kunnen worden geïsoleerd als warm dak, koud dak of omgekeerd dak.
Geplaatst in: page